Sök

Två kvinnor i orangea västar skramlar med bössor.

Välkommen till Världens Barns verktygslåda

Är du kommunsamordnare, kontaktperson eller rapportör för Världens Barn? Då har du kommit rätt! Här hittar du allt du behöver för årets insamling.

Kontakta oss

Hör gärna av dig till din regionsamordnare om du har frågor eller behöver hjälp med din insamling.

Om kampanjen

Världens Barn är en av Radiohjälpens största insamlingskampanjer och ett samarbete med 13 civilsamhälles­organisationer, Sveriges Television (SVT) och Sveriges Radio P4. Kampanjen pågår hela året med kulmen i september/oktober. Läs mer om de olika aktörerna nedan.

Radiohjälpen

Alla pengar som samlas in sätts in på ett konto hos Radiohjälpen. Radiohjälpens partnerorganisationer kan ansöka om projektstöd från insamlade medel och efter en granskning av alla ansökningar är det Radiohjälpens styrelse som beslutar vilka projekt som beviljas medel.

När pengarna har betalats ut kontrollerar Radiohjälpen att pengarna har använts till det som är sagt genom att de som fått medel återrapporterar om hur projektet framskrider. Ibland besöker också Radiohjälpen projekt för att på plats följa projekten. När projektet är avslutat lämnas slutligen en slutredovisning till Radiohjälpen.

Riksinsamlingen

Riksinsamlingen är en förening med uppgiften att samordna de 13 civilsamhällesorganisationerna, regionsamordnare och ett stort antal skolor, musik- och kulturskolor, föreningar, företag och ca.  40 000 engagerade i landets 290 kommuner.

Regionsamordnare

För att stödja de runt 40 000 engagerade i landets kommuner har vi 9 regionala samordnare som har till uppgift att hålla kontakt med lokala engagerade, informera om kampanjen, ge tips och stöd och svara på alla de frågor som kan komma. Så oavsett vad man behöver hjälp med kan man kontakta någon av våra samordnare.

TV och radio

Sveriges Television (SVT) samlar in till Världens Barn genom TV-inslag och en insamlingsgala “Tillsammans för Världens Barn” den 5 oktober och Sveriges Radio P4:s engagerar sina lyssnare i ett nytt riksprogram: P4 för Världens Barn som sänds under veckan innan den stora TV-sända insamlingsgalan.

Deltagande organisationer

De 13 civilsamhällesorganisationerna som ingår i Världens Barn-familjen är garanterade medel från insamlingen. Följande organisationer har avtal perioden 2020-2023: Act Svenska kyrkan, Afrikagrupperna, Barnfonden, Diakonia, Erikshjälpen, IOGT-NTO-rörelsen, Läkarmissionen, Pingstmissionens Utvecklingssamarbete (PMU), Rädda Barnen, Svenska Afghanistankommittén (SAK), Svenska Röda Korset, WaterAid och We Effect.

Deltagande organisationer 2024

Viktiga datum

Två barn sitter bredvid varandra och skrattar.

Kick-off i Lund

29

maj

Två barn sitter bredvid varandra och skrattar.

Länsträff Gävleborg

04

sep

Två barn sitter bredvid varandra och skrattar.

Länsträff Gävleborg

04

sep

Två barn sitter bredvid varandra och skrattar.

Länsträff Gävleborg

04

sep

Två barn sitter bredvid varandra och skrattar.

Länsträff Gävleborg

04

sep

Två barn sitter bredvid varandra och skrattar.

Länsträff Gävleborg

04

sep

Två barn sitter bredvid varandra och skrattar.

Länsträff Gävleborg

04

sep

Två barn sitter bredvid varandra och skrattar.

Länsträff Gävleborg

04

sep

Två barn sitter bredvid varandra och skrattar.

Länsträff Gävleborg

04

sep

Kalender för din kommun

Välj din kommun för att se datum för möten, uppstartsträffar och kickoffer.

Insamlingstest

Osäker på vilken insamling som passar dig? Gör vårt insamlingstest!

En laptop

Digitala bössan

Skapa en egen digital bössa som delas via sociala medier där vänner och bekanta kan bidra och dela vidare. Sätt ett mål för insamlingen, sätt in en liten slant och följ sedan hur mycket som samlas in. I din bössa finns även en QR-kod för Swish som du kan ladda ner och sätta upp vid fysiska evenemang!

Aktiviteter och verktyg för insamling

Scenframträdande och konserter
Tradera
Kulturskola
Jorden Runt
Tipspromenad
Bössinsamling med Swish
Second Hand
Skolor
Företag
Digital Bössa
Scouter

Fler idéer

Nu har vi försökt ge några olika alternativ för att få in pengar till världens barn. Men det finns ju en mängd andra möjligheter – i tipslistan finns fler förslag, nästan “från A till Ö” – hoppas det kan inspirera och kanske leda till nya idéer.

Kommunkod

Vill du att ditt resultat ska räknas till din kommun i Kommunkampen? Då anger du BARN + kommunkod i meddelanderaden när du swishar din gåva

Kampanjmaterial

Beställ gratis ballonger, foldrar och affischer.

Rapportering till Världens Barn

Varje år samlar vi in statistik om hur insamlingen gått runt om i landet. Detta är dels för att kunna utse vinnare i kommunkampen, dels för att kunna utveckla och förbättra kampanjen framåt. Stort tack till er som hjälper oss med detta!

Varje år utses årets mest generösa kommun, storstad och län samt årets raket. För att kunna kora årets vinnare behövs information från alla Sveriges kommuner om hur mycket de har samlat in. Inredovisning är också ett stöd i planeringen med att utveckla och förbättra insamlingen Världens Barn.

Känner du inte till vem du skall rapportera din insamling till så kan du meddela resultatet till din regionsamordnare.

Dokument och material att ladda ner

Här nedan hittar du dokument, mallar, grafiska enheter och annat smått och gott du kan behöva i din insamling. Är du istället ute efter en film att visa upp? Ta en titt på vår Youtube-sida!

Information
Mallar
Grafiska enheter
Skola
Kulturskola
Appeller
Nyhetsbrev

Håll koll på årets kampanj, nytt material och idéer från frivilliga runt om i landet!

Prenumerera

Logga

Besöksadress

Gustavslundsvägen 141, Bromma

Postadress

Världens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

BesöksadressGustavslundsvägen 141, Bromma

PostadressVärldens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

info@varldensbarn.se