Sök

Två pojkar går upp för en grässlänt på Madagaskar.

Världens Barn tar plats i Stockholms innerstad

På alltför många håll i världen glöms barns hälsa och mående bort. Nu bidrar flera aktörer i huvudstaden till att sätta ljuset på barns rättigheter. Inför helgen blir det tävlingar och utmaningar för unga i Gallerian medan Hötorgsskraporna och Sergelarkaden lyser upp i orange.

Pressmeddelande från Riksinsamlingen för Världens Barn 2023-10-04
På lördag 7 oktober sänds “Tillsammans för Världens Barn” i SVT1. Runt om i världen fråntas över 200 miljoner barn sin rätt att gå i skola, enligt Unesco. Över 40 miljoner barn befinner sig på flykt, och varje dag dör 1 000 barn under fem år på grund av bristande tillgång till rent vatten, hygien och sanitet, enligt Unicef. Situationen för barn i världen är akut.

Under vecka 39 och 40 går Radiohjälpen, SVT, Sveriges Radio P4 och 13 civilsamhällesorganisationer samman – ihop med privatpersoner, skolor, företag och församlingar över hela landet – för att tillsammans göra en insats för alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet. I år bidrar olika aktörer i Stockholm city till att synliggöra Världens Barn för alla stockholmare.

– Det är en extremt tuff situation för barn på alltför många platser i världen just nu. Att engagera sig i kampanjen Världens Barn är ett konkret sätt att vara med och ge fler barn i världen en möjlighet att överleva, att utvecklas och att forma sina liv och sin framtid. Vi är därför otroligt tacksamma över den synlighet som barns rättigheter nu får tack vare frivilliga insatser från flera av Stockholms aktörer, säger Malin Duintjer, generalsekreterare på Riksinsamlingen för Världens Barn.

Kunskap, tävling och utmaningar i Gallerian

Vad har bajs med barns rättigheter att göra? Den som kommer förbi Gallerian på fredag den 6 oktober kan få reda på det! Världens Barn är på plats och sprider kunskap om vikten av rent vatten runt om i världen. Besökaren kan tävla om biljetter till SVT:s gala eller prova på spännande utmaningar. För att lyfta kopplingen mellan hälsa, hygien och sanitet finns även en alldeles särskild bajskostym på plats att fota sig med. Självklart finns det även möjlighet att vara med och bidra till barns rätt till hälsa, skola och trygghet runt om i världen genom en gåva till insamlingen.

– Vi är glada och hedrade att Världens barn valt just Gallerian som plats för att skapa uppmärksamhet kring sitt viktiga arbete. Gallerian är en väldigt välbesökt plats och förhoppningsvis kommer aktiviteterna engagera många stockholmare. Vi ser mycket fram emot evenemanget senare i veckan, säger Cecilia Åkesson, centrumchef för Gallerian.

Eventet riktar sig till unga och arrangeras av kampanjen Världens Barn med medverkan av organisationerna WaterAid, Läkarmissionen och IOGT-NTO-rörelsens ungdomsförbund UNF.

Hötorgsskraporna lyser för barns rättigheter

Den 5-8:e oktober kommer Hötorgsskraporna och lanterninerna under Sergelfontänen att lysa orange för Världens Barn. Ljuset sätts på barns rättigheter i samband med SVT:s gala Tillsammans för Världens Barn som sänds lördag 7 oktober kl. 20.00. AMF Fastigheter äger Hötorgsskrapan närmast Sergels torg, som är en av fastigheterna som kommer att lysa orange.

– Vi är glada över att kunna bidra på detta sätt för att belysa det viktiga arbete som görs för barns rättigheter runt om i världen, säger Jenny Sivervik, marknadsområdeschef city, AMF Fastigheter.

I år dubbleras insamlingen

Alla pengar som samlas in från den 18 september till och med den 31 oktober kommer att dubbleras. Detta tack vare en insats från Akelius Foundation. Pengarna som Akelius Foundation bidrar med kommer att gå till projekt för barns rättigheter i olika länder, med fokus på alla barns rätt till utbildning.

Om Världens Barn

Världens Barn är Radiohjälpens insamling och Sveriges bredaste kampanj för barns rättigheter runt om i världen. Insamlingen 2023 genomförs i ett unikt samarbete mellan Radiohjälpen och 13 svenska biståndsorganisationer, ihop med tiotusentals engagerade från hela landet. Världens Barn sänds i SVT och Sveriges Radio P4.

Publicerad:

2023-10-04

Fortsätt läsa

Nyhetsbrev

Håll koll på årets kampanj, nytt material och idéer från frivilliga runt om i landet!

Prenumerera

Logga

Besöksadress

Gustavslundsvägen 141, Bromma

Postadress

Världens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

BesöksadressGustavslundsvägen 141, Bromma

PostadressVärldens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

info@varldensbarn.se