Sök

Fyra unga tjejer

VÄRLDENS BARN INTAR STORSTÄDERNA

Med tevesändningar och utställningar för barns rättigheter i städernas centrum drar kampanjen för Världens Barn igång i Stockholm, Göteborg och Malmö. Tillsammans står vi upp för alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet. 

Pressmeddelande från Riksinsamlingen 2022-09-26

Under 25 år har Radiohjälpens insamling till förmån för världens barn bidragit till att miljoner barn fått chans att utvecklas och fått möjlighet till en bättre framtid. Men enligt FN:s utvecklingsprogram ser vi nu en historisk tillbakagång i mänsklig utveckling, inte minst som följd av coronapandemin och kriget i Ukraina. Antalet barn som tvingas arbeta ökar och aldrig förr har så många människor befunnit sig på flykt. Att stå upp för barns rätt till hälsa, skola och trygghet är därmed viktigare än någonsin.

Utvecklingen i världen de senaste två åren har lett till förödande konsekvenser för barns rättigheter. Det handlar om en hel generation av barn som kan gå förlorad om vi inte gör något nu. Att stödja insamlingen för Världens Barn är ett sätt för dig och mig att vara med och motverka den pågående trenden, säger Malin Duintjer, generalsekreterare hos Riksinsamlingen för Världens Barn.

På gång i Göteborg

SVT sänder Startskottet från Göteborg

I år sänder SVT sitt program Världens Barn – Startskottet från Kooperativet på Lindholmen i Göteborg. Programmet leds av Henrik Kruusval och Vilfred Landstedt och sändningen bjuder på aktuella gäster och reportage.

När: Fredag 30 september kl. 18:45-19:30

Var: SVT1 & SVT Play

Utställning vid Domkyrkan

Under vecka 39 och 40 finns en utställning om Världens Barn på plats i parken utanför Domkyrkan i Göteborg. Utställningen visar barns situation i världen och besökaren får lära sig mer om barns rättigheter och har möjlighet att bidra till kampanjen.

Utställningen sker med stöd från Key Solutions, Kultursamverkan Göteborgs stift och Domkyrkan i Göteborg. 

– Barns rättigheter ligger oss varmt om hjärtat och vi på Key Solutions är stolta över att kunna stötta kampanjen för Världens barn, säger Karvan Guldstierna på Key Solutions. 

När: Måndag 26 september till söndag 9 oktober

Var: Domkyrkoparken i Göteborg

Götaplatsen lyser för barns rättigheter

I samband med kampanjkulmen och SVT:s tevesändningar för Världens Barn kommer Götaplatsen i Göteborg att lysa orange för att sätta ljus på alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet. 

Ljussättningen sker med stöd från KSE, Insideout och i samarbete med Göteborgs Konstmuseum, Göteborgs Stadsteater och Göteborgs Symfoniker.

– Både för oss som privatpersoner och företag är det en självklarhet att stötta Världens Barn. Det är en liten insats för en stor sak, säger Ulrika Dybler, ägare av eventbyrån Insideout.

– Att få vara med och färgsätta Götaplatsen i insamlingens orangea färg värmer ett Göteborgshjärta, tillägger Adrian Qvarnström, ljusdesigner på KSE.

När: Fredag 30 september samt torsdag 6 oktober till söndag 9 oktober. 

Var: Götaplatsen Göteborg

På gång i Stockholm

SVT sänder gala från TV-huset

Sveriges största insamlingsgala Tillsammans för Världens Barn sänds från TV-huset i Stockholm. Årets programledare är Pernilla Månsson Colt, David Sundin, Kodjo Akolor och Arantxa Alvarez. Kvällen bjuder på artister, aktuella gäster och reportage från Sverige och världen.

När: Fredag 7 oktober kl. 20:00-22:00

Var: SVT1 och SVT Play

Utställning i Kungsträdgården

Under vecka 39 och 40 finns en utställning om Världens Barn på plats i Kungsträdgården. Utställningen visar barns situation i världen och besökaren får lära sig mer om barns rättigheter och har möjlighet att bidra till insamlingen.

Utställningen sker med stöd från SICKLA. 

– Det är inte okej att barns rättigheter inte efterlevs. Och då måste vi som vuxna, oavsett sammanhang, ta ett gemensamt ansvar och hjälpas åt för att ändra på det, säger Hanna Widell på Atrium Ljungberg och marknadsansvarig för SICKLA.

När: Måndag 26 september till söndag 9 oktober

Var: Kungsträdgården i Stockholm

Stockholms stads skolor springer i Sätra

Tisdag den 4 oktober är det dags för årets viktigaste spring-uppdrag, för alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet: en gemensam spring-rörelse-dag i Sätrahallen och på Sätra Idrottsplats till förmån för Världens barn. Föräldrar, vänner och företag uppmuntras att stödja insamlingen med en summa för en viss distans som eleverna tar sig fram. 

– Vi vill att eleverna ska känna att det här är något roligt och viktigt som vi gör tillsammans, säger Rudolf ”Rulle” Carneholm, idrottslärare på Hägerstenshamnens skola och även engagerad i Spring i benen, som är Stockholms stads satsning för att få barnen att röra sig mer under skoldagen så att de ska orka mer, öka koncentrationen och må bättre.

– Därför passar det så bra att vi rör på oss för Världens Barn. Då är vi med och hjälper andra barn samtidigt så att de också får må bättre, menar Ulrika Nilsson på Utbildningsförvaltningen/Spring i benen, Stockholms stad.

På gång i Malmö

SVT sänder Summeringen från TV-huset

I år sänder SVT sitt program Världens Barn Summeringen från TV-huset i Västra hamnen. Programmet sammanfattar veckan med Världens Barn och leds av Pernilla Månsson Colt. Sändningen bjuder på aktuella gäster, artister och reportage från Sverige och världen.

När: Söndag 9 oktober kl. 18:15-19:00

Var: SVT1 & SVT Play

Utställning på Gustav Adolfs torg

Under vecka 39 och 40 finns en utställning om Världens Barn på plats på Gustav Adolfs torg i Malmö. Utställningen visar barns situation i världen och besökaren får lära sig mer om barns rättigheter och har möjlighet att bidra till kampanjen.

Utställningen sker med stöd från Mobilia. 

– Vi är glada och stolta över att vara med och belysa det fina och viktiga arbete som Världens Barn gör, så det var en självklarhet för oss att bekosta utställningen i Malmö, säger Maria Svensson på Atrium Ljungberg och marknadsansvarig för Mobilia. 

När: Måndag 26 september till söndag 9 oktober

Var: Gustav Adolfs torg Malmö

Marknad, lotteri och försäljning av armband

Apelgårdsskolan arrangerar hållbarhetsmarknad fredagen den 30 september. På Mobilia i Malmö blir det lotteri, försäljning av armband som tillverkats av elever från Furuboda folkhögskola och utställning om barns rättigheter söndagen den 2 oktober. 

Publicerad:

2022-09-26

Fortsätt läsa

Nyhetsbrev

Håll koll på årets kampanj, nytt material och idéer från frivilliga runt om i landet!

Prenumerera

Logga

Besöksadress

Gustavslundsvägen 141, Bromma

Postadress

Världens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

BesöksadressGustavslundsvägen 141, Bromma

PostadressVärldens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

info@varldensbarn.se