Sök

Öresundsbron upplyst med oranget ljus.

Storstäderna lyser upp för barns rättigheter

På alltför många håll i världen glöms barns hälsa och välmående bort. I samband med att SVT:s program ”Tillsammans för Världens Barn” sänds på lördag kväll kommer bland annat Hötorgsskraporna i Stockholm, Götaplatsen i Göteborg och Öresundsbron i Malmö att lysa orange för att sätta ljuset på barns rättigheter.

Pressmeddelande från Riksinsamlingen för Världens Barn 2023-10-05

Runt om i världen fråntas över 200 miljoner barn sin rätt att gå i skola, enligt Unesco. Över 40 miljoner barn befinner sig på flykt, och varje dag dör 1 000 barn under fem år på grund av bristande tillgång till rent vatten, hygien och sanitet, enligt Unicef.

– Det är en extremt tuff situation för barn på alltför många platser i världen just nu. Att storstäderna nu lyser orange är ett sätt att synliggöra barns rättigheter och möjligheten att vara med och ge fler barn i världen en chans att överleva, att utvecklas och att forma sina liv och sin framtid, säger Malin Duintjer, generalsekreterare på Riksinsamlingen för Världens Barn.

Den 5-8:e oktober kommer Hötorgsskraporna och lanterninerna under Sergelfontänen i Stockholm att lysa orange för Världens Barn. AMF Fastigheter äger Hötorgsskrapan närmast Sergels torg, som är en av fastigheterna som tänds upp.

– Vi är glada över att kunna bidra på detta sätt för att belysa det viktiga arbete som görs för barns rättigheter runt om i världen, säger Jenny Sivervik, marknadsområdeschef city, AMF Fastigheter.

I Göteborg kommer Götaplatsen och Avenyn 2 att ljussättas 5-8 oktober, och Ullevi 6-8 oktober. Lördag 7 oktober tänds även Scandinavium upp.

– Det känns fantastiskt att vi som företag får möjlighet att använda vår ljusteknik för att sätta fokus på Världens Barn. Barns rättigheter, som är så oerhört viktigt, och som vi hoppas alla medborgare tänker lite extra på nu när Götaplatsen lyser upp i orange. Ett ljus för alla barns lika rättigheter och som uppmärksammar Världens Barns viktiga arbete, säger Charlotte Arvidsson, marknadsansvarig på Informationsteknik som ansvarar för ljussättningen på Götaplatsen.

Utanför Malmö lyser Öresundsbron orange under dygnets mörka timmar lördag den 7 oktober.

Om Världens Barn

Under vecka 39 och 40 går Radiohjälpen, SVT, Sveriges Radio P4 och 13 civilsamhällesorganisationer samman – ihop med privatpersoner, skolor, företag och församlingar över hela landet – för att tillsammans göra en insats för alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet.

Världens Barn är Radiohjälpens insamling och Sveriges bredaste kampanj för barns rättigheter runt om i världen. Insamlingen 2023 genomförs i ett unikt samarbete mellan Radiohjälpen och 13 svenska biståndsorganisationer, ihop med tiotusentals engagerade från hela landet. Världens Barn sänds i SVT och Sveriges Radio P4.

Publicerad:

2023-10-05

Fortsätt läsa

Nyhetsbrev

Håll koll på årets kampanj, nytt material och idéer från frivilliga runt om i landet!

Prenumerera

Logga

Besöksadress

Gustavslundsvägen 141, Bromma

Postadress

Världens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

BesöksadressGustavslundsvägen 141, Bromma

PostadressVärldens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

info@varldensbarn.se