Sök

Bild på flicka på Madagaskar med texten Panelsamtal

Panelsamtal: För alla världens barn – tillsammans gör vi barndomar möjliga

Kom och lyssna till åtta av Sveriges främsta biståndsorganisationer i ett samtal om hur vi kan stärka barns rättigheter runt om i världen.

Var: Globala torget, Bokmässan 2023

När: Lördag 30 september kl. 13.40-16.40 

Till följd av konflikter, klimatförändringar och katastrofer tvingas miljontals barn fly från sina hem och allt fler barn gå och lägga sig hungriga. Samtidigt minskar respekten för barns rättigheter runt om i världen.

Hör några av organisationerna inom samarbetet Världens Barn berätta om hur de arbetar världen över och vad vi tillsammans kan göra för att folkbilda varandra och stärka barns rätt till hälsa, skola och trygghet!

Panelsamtalet är indelat i fyra delar, se mer info nedan.

Medverkande

– Louise Lindfors, generalsekreterare, Afrikagrupperna

– Johanna Lönn, Hälsorådgivare, Röda Korset

– Anna Nilsdotter, Generalsekreterare, WaterAid ,

– Anna Nordstrand, Kommunikationschef, Afrikagrupperna

– Martina Hibell, Generalsekreterare, Barnfonden

– Anna Barkered, Insamlingsansvarig, Diakonia

– Henrik Herber, Chef för biståndsenheten, Svenska Afghanistankommittén

– Jacob Ansved, Programsamordnare Östra Afrika, Act Svenska kyrkan

– Maria Bergqvist, Kommunikatörsansvarig, IOGT-NTO-rörelsen

Gäst: Nicolas Lunabba, eldsjäl och författare av “Blir du ledsen om jag dör?”.

Panelsamtal 1: ”För alla världens barns rätt till hälsa”

När: 13.40-14.20

Moderator: Louise Lindfors, Afrikagrupperna

Medverkande: Röda Korset (Johanna Lönn, Hälsorådgivare), WaterAid (Anna Nilsdotter, Generalsekreterare), Afrikagrupperna (Anna Nordstrand, Kommunikationschef)

Sammanfattning:

Samtalet reser ut i världen och besöker Världens Barn-projekt som fokuserar på rätten till hälsa. Varje dag dör omkring 800 barn i sjukdomar orsakade av smutsigt vatten och oroväckande många unga saknar tillgång till heltäckande sjukvård och kunskap om sina rättigheter kopplade till sin hälsa och sin egen kropp.

Vi får lyssna till Röda Korsets hälsorådgivare Johanna Lönn som berättar om hur de arbetar med WaSH-insatser i Libanon, Syrien och Bangladesh och den inverkan som hälsoarbete, vatten och sanitet har för barn och unga.

WaterAid tar med oss till Madagaskar, där 63 procent av alla grundskolor saknar rent vatten och toaletter, och berättar om varför rent vatten och fungerande toaletter är grundläggande för alla människors hälsa och välbefinnande.

Afrikagrupperna ger exempel från Moçambique där flera initiativ stärker ungas självkänsla och kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i ett land där sexuella övergrepp, tvångsäktenskap och tonårsgraviditeter är utbrett och där hiv-prevalensen ökat dramatiskt sedan pandemin hos unga flickor och kvinnor.

Panelsamtal 2: ”För alla världens barns rätt till skola”

När: 14.40-15.20

Moderator: Louise Lindfors, Afrikagrupperna

Medverkande: Barnfonden (Martina Hibell, Generalsekreterare), Diakonia (Anna Barkered, Insamlingsansvarig), Svenska Afghanistankommittén (Henrik Herber | Chef för biståndsenheten)

Sammanfattning:

Samtalet reser ut i världen och besöker Världens Barn-projekt som fokuserar på rätten till skolgång. Att få gå i skolan är en mänsklig rättighet men verkligheten ser annorlunda ut och många miljoner barn står idag utanför klassrummet.

Vi får lyssna till berättelser från Svenska Afghanistankommittén som sedan länge arbetat för att barn och unga med funktionsnedsättning ska vara en del av samhället.

Diakonia lyfter vikten av att stärka rätten till skolgång i Libanon efter pandemin vars konsekvenser slår som allra hårdast mot barn som tvingas in i barnarbete i livsfarliga miljöer och utsätts för våld när möjligheterna till försörjning försvinner.

I Etiopen hamnar alltfler barn i barnarbete på grund av klimatförändringarna, och Barnfonden finns på plats för att berätta hur deras projekt stöttar barn och familjers framtidsdrömmar.

Panelsamtal 3: ”För alla världens barns rätt till trygghet”

När: 15.40-16.20

Moderator: Louise Lindfors, Afrikagrupperna

Medverkande: Act Svenska kyrkan (Jacob Ansved, Programsamordnare Östra Afrika), IOGT-NTO-rörelsen (Maria Bergqvist, Kommunikatörsansvarig), Nicolas Lunabba, eldsjäl och författare av “Blir du ledsen om jag dör?”.

Sammanfattning:

Samtalet reser världen över och besöker Världens Barn-projekt som fokuserar på trygghet. Alla barn har rätt till en trygg tillvaro full av framtidstro, självkänsla och kunskap om sina mänskliga rättigheter, inte minst de miljontals barn som just nu tvingas leva i djup fattigdom eller i farliga flyktinglägren.

Act Svenska kyrkan berättar om sina initiativ som stärker barns rättigheter i bland annat Kenya.

IOGT-NTO-rörelsen som också driver projekt i Kenya berättar om deras initiativ för att stärka barns trygghet och självkänsla, och därigenom deras framtidsmöjligheter och motståndskraft mot alkohol och andra droger.

Nicolas Lunabba har prisats för sin debutbok “Blir du ledsen om jag dör” där han berättar om sitt engagemang för unga i Malmö, om vikten av trygga vuxna som ser barn och ungdomar “på riktigt” och vad som sker med unga som växer upp i fattigdom.

Avslutning: Världens Barn kampanjen – sammanfattning

När: 16.20-16.40

Information om Världens Barn tävling och kampanjen i stort – skramla tillsammans!

Publicerad:

2023-09-19

Fortsätt läsa

Nyhetsbrev

Håll koll på årets kampanj, nytt material och idéer från frivilliga runt om i landet!

Prenumerera

Logga

Besöksadress

Gustavslundsvägen 141, Bromma

Postadress

Världens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

BesöksadressGustavslundsvägen 141, Bromma

PostadressVärldens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

info@varldensbarn.se