Sök

Scoutungdomar på en gata i Malmö

Nytt scoutmärke för Världens Barn skapar engagemang

Bli en världsförbättrare du också, uppmuntrar Nykterhetsrörelsens Scoutförbund. Med hjälp av det nya märket ”Världsförbättrare 2023” inspirerades fler patruller och kårer att arrangera aktiviteter och samla in pengar till förmån för Världens Barn.

– Jag gick ner på kårnivå och medlemsnivå och pratade med de äldre scouterna och deras ledare om hur vi skulle få dem att känna större ägandeskap i kampanjen och då landade vi i att ta fram ett nytt märke specifikt för Världens Barn, berättar Anna Stenström som är verksamhetsutvecklare och initiativtagare till projektet. Kampanjen är viktig för Nykterhetsrörelsens Scoutförbund eftersom de är en del av IOGT-NTO-rörelsen, en av organisationerna som stöds av Världens Barn.

Årets satsning var ett pilotprogram för scouter mellan 12 och 18 år, med över hundra deltagande scouter. För att få märket måste scouterna planlägga och genomföra en aktivitet där de samlar in pengar till Världens Barn. Det är upp till scouterna själva vad de vill göra, som till exempel att sälja korv med bröd, baka chokladbollar eller skramla med bössa.

Scoutkåren Vikingen i Ekeby bakade kakor och anordnade familjeaktiviteter för allmänheten utanför scouthuset. Amanda Persson, 14 år, var en av arrangörerna och berättar att det blev en lyckad dag som kanske dessutom inspirerade några nya scouter.

Scoutmärke

Det nya scoutmärket “Världsförbättrare” som tilldelas för aktiviteter och insamling till förmån för Världens Barn.

– Det roligaste tyckte jag var att hålla i aktiviteterna och se hur alla löste uppgifterna. Och det var många som frågade om hur det är att vara scout, så jag tror några är intresserade av att prova.

Det nya scoutmärket “Världsförbättrare” som tilldelas för aktiviteter och insamling till förmån för Världens Barn.

När det gäller nästa år berättar Anna att projektet förhoppningsvis ska utvecklas vidare och involvera även yngre åldrar, då det har kommit in önskemål om detta från kårer och ledare.

– Det blev en bättre uppslutning i år än vad jag hade trott från början. Och jag tror att vi kommer ha betydligt fler som deltar nästa år.

Några scouter är samlade på en gata i Malmö.

Scouter från Vikingen i Ekeby ordnade olika aktiviteter för allmänheten. På bilden deltar några av scouterna i 2023 års upplaga Startskottet på SVT. Syns i bild: Astrid, Amanda, Alve, Julian, Benjamin, Izak och Simon samt Adrian Alebo Andersson.

Samhällsengagemang och de globala målen är något som scouterna arbetar aktivt med, säger Anna. Genom Världens Barn får scouterna även värdefull kunskap om IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete och de projekt som stöds av kampanjen.

– Jag tycker det är viktigt att våra ungdomar får möjligheten att lära sig om alkohol och droger även ute i världen och hur det påverkar andra barn. Och att alla kan göra någonting litet så att det blir bättre för alla.

Publicerad:

2024-01-18

Fortsätt läsa

Nyhetsbrev

Håll koll på årets kampanj, nytt material och idéer från frivilliga runt om i landet!

Prenumerera

Logga

Besöksadress

Gustavslundsvägen 141, Bromma

Postadress

Världens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

BesöksadressGustavslundsvägen 141, Bromma

PostadressVärldens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

info@varldensbarn.se