Sök

Två flickor i skoluniform skriver och skrattar.

Insamlingen Världens Barn samlar in näst högsta belopp någonsin

Under 2023 samlades totalt 104,6 miljoner kronor in till Radiohjälpens insamling Världens Barn. Det är det näst största beloppet sedan kampanjstart 1997. Pengarna kommer nu att förbättra barns liv genom insatser som stärker barns rätt till hälsa, skola och trygghet i 14 olika länder.

Situationen för barn och unga är akut på många håll i världen. Vart femte barn växer just nu upp i områden där det pågår väpnade konflikter. Fler än hälften av alla som befinner sig på flykt är barn och många tillbringar hela sin barndom i flyktingläger, enligt FN. Samtidigt vittnar Rädda Barnen om att allt fler familjer saknar mat för dagen. Bara under 2023 hamnade nära 6 miljoner barn under hungersgränsen i de värst drabbade länderna. 

”Nu gör vi rekordstor skillnad”

Med stöd från Akelius Foundation – som valde att dubblera alla gåvor som kom in mellan 18 september och 31 oktober – fick insamlingen Världens Barn totalt in 104,6 miljoner kronor under 2023. Endast vid ett tillfälle tidigare har det insamlade beloppet blivit högre. Sedan starten 1997 har totalt mer än två miljarder kronor samlats in. Under året ökade även antalet volontärer, enligt Riksinsamlingens årliga enkät. 

– Det är helt otroligt! Tack vare engagemang från människor i alla åldrar över hela landet fick vi till en rekordstor insamling som nu kan göra rekordstor skillnad för barn i ett världsläge där det verkligen behövs, säger Malin Duintjer, generalsekreterare för Riksinsamlingen för Världens Barn. 

Stöd till 23 projekt i 14 länder

Radiohjälpen har nu beviljat stöd till 23 projekt i 14 olika länder från insamlingen 2023. Pengarna kommer nu exempelvis att gå till trygga platser för barn som flytt kriget i Ukraina, till mat och stöd för barn som lever i extrem utsatthet i Gaza och till utbildning för barn med funktionsnedsättning som bor i flyktingläger i Kenya. 

Gåvan om 45,3 miljoner kr från Akelius Foundation kommer att stötta sju projekt som arbetar med barns rätt till utbildning. I samband med Drottning Silvias 80-årsdag i december 2023 startade H.M. Drottningen en insamling som resulterade i 5,3 miljoner kr. Dessa medel går nu till tre projekt i Ukraina med fokus på att förbättra barns psykiska hälsa. Två av projekten samfinansieras av Radiohjälpsfondens särskilda insamling för civilbefolkningen i Ukraina.

– Det stora engagemanget från skolor, föreningar och organisationer omvandlas nu till livsavgörande insatser för barn runt om i världen. Tillsammans har vi visat att civilsamhället är starkt och att svenska folket vill göra skillnad, säger Malin Duintjer. 

Tillsammans med tidigare beviljade projekt, pågår just nu ett 30-tal projekt runt om i världen med stöd från insamlingen Världens Barn. 

Här kan du läsa mer om projekten som Radiohjälpen beviljat i år.

Om Världens Barn

Världens Barn är Radiohjälpens insamling och Sveriges bredaste kampanj för barns rättigheter runt om i världen. Insamlingen 2024 genomförs i ett unikt samarbete mellan Radiohjälpen och 13 svenska biståndsorganisationer, ihop med tiotusentals engagerade från hela landet. Världens Barn sänds i SVT och Sveriges Radio P4.

Läs mer om kampanjen här.

Publicerad:

2024-03-26

Fortsätt läsa

Nyhetsbrev

Håll koll på årets kampanj, nytt material och idéer från frivilliga runt om i landet!

Prenumerera

Logga

Besöksadress

Gustavslundsvägen 141, Bromma

Postadress

Världens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

BesöksadressGustavslundsvägen 141, Bromma

PostadressVärldens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

info@varldensbarn.se