Sök

Här är vinnarna i Kommunkampen för Världens Barn

Resultatet för årets kommunkamp är här och i år är det Sorsele som visat sig ha Sveriges mest generösa invånare. Öckerö blir Årets Insamlare med över en miljon kronor insamlade totalt.

– Vi ser att människor över hela landet vill vara med och göra något konkret för att göra skillnad. Aktörer runt om i Sverige går ihop för att engagera sig för barns rättigheter. Att varje invånare dessutom kan följa sin kommuns insamling, och vara med och försöka slå rekord, gör det extra kul och sporrande, säger Malin Duintjer, generalsekreterare på Riksinsamlingen för Världens Barn.

Vart femte barn växer just nu upp i områden där det pågår väpnade konflikter. Fler än hälften av alla som befinner sig på flykt är barn och många tillbringar hela sin barndom i flyktingläger. Samtidigt saknar allt fler familjer mat för dagen. Bara under 2023 hamnade nära 6 miljoner barn under hungersgränsen i de värst drabbade länderna. Över hela landet har nu tiotusentals människor engagerat sig för att samla in pengar till Världens Barn och alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet. Efter teve- och radioveckan, vecka 40, var insamlingen totalt uppe i 48,1 miljoner kronor.

Sorsele blir Årets kommun

SVT drog i år igång kampanjen med en särskild insamlingstävling mellan de tre utvalda kommunerna Umeå, Östersund och Torsby, där Torsby vann överlägset med nära en miljon kronor insamlat. I den landstäckande kommunkampen för Världens Barn, där alla kommuner är med, är det Sorsele som tar hem priset Årets Kommun för Världens Barn med 157 kr insamlat per invånare. Öckerö vinner Årets Insamlare med sina 1 140 804 kronor totalt, följda av Göteborg och Torsby. Den kommun som ökat mest sedan förra årets insamling är Munkfors som därmed utses till Årets Raket.

Rekordmånga skolor engagerade i landet

Hittills har minst 350 skolor och kulturskolor engagerat sig för Världens Barn genom att använda sig av Världens Barns lärarhandledning och/eller göra en insamling. Detta är en ökning med över 70% sedan samma tidpunkt förra året. I år kunde även skolor som deltog i Skolidrottsförbundets satsning Skoljoggen samla in till Världens Barn via Springslanten. Över 500 skolor samlade in i samband med sitt rörelseevent.

– Det är otroligt roligt att se att allt fler barn och unga får arbeta med de här frågorna i skolan och får en chans att göra konkret skillnad, säger Malin Duintjer, generalsekreterare på Riksinsamlingen för Världens Barn.

Engagemanget för kampanjen är stort i hela landet. I 288 av landets 290 kommuner har någon form av engagemang för Världens Barn ägt rum. Under kampanjen har 744 digitala insamlingar hittills skapats vilket är en ökning med 30% jämfört med 2023 och 708 insamlingar dragit in pengar i skrivande stund.

Resultat Kommunkampen 2024

Årets Kommun

1. Sorsele, 156,84 kr per capita

2. Arjeplog, 146,40 kr per capita

3. Norsjö, 108,03 kr per capita

Årets Insamlare

1. Öckerö, 1 140 804 kr totalt

2. Göteborg, 1 077 474 kr totalt

3. Torsby, 1 072 405 kr totalt

Årets Raket

Munkfors, 2 005% ökning

Årets Storstad

1. Örnsköldsvik, 4,59 kr per capita

2. Jönköping, 4,53 kr per capita

3. Eskilstuna, 4,45 kr per capita

Årets Län

1. Gotland, 8,22 kr per capita

2. Jönköping, 6,63 kr per capita

3. Västerbotten, 6,60 kr per capita

Här hittar du övriga kommuners resultat

Om Kommunkampen

Kommunkampen är en årlig tävling där landets 290 kommuner gör upp om vilken kommun som samlar in mest till Radiohjälpens insamling Världens Barn. Den kommun, den storstad och det län som samlat in mest per capita utses. Även den kommun som ökat mest i förhållande till förra årets resultat, “Årets raket”, uppmärksammas. Nyhet för 2024 är att också den kommun som har samlat in mest pengar totalt får en utmärkelse.

Publicerad:

2024-10-14

Fortsätt läsa

Nyhetsbrev

Håll koll på årets kampanj, nytt material och idéer från frivilliga runt om i landet!

Prenumerera

Logga

Besöksadress

Gustavslundsvägen 141, Bromma

Postadress

Världens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

BesöksadressGustavslundsvägen 141, Bromma

PostadressVärldens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

info@varldensbarn.se