Sök

Personer framför en skolbyggnad

Elevernas idéer i fokus i Markaryd

På Strömsnässkolan är det eleverna som bestämmer hur de ska samla in pengar för att fler barn i världen ska få gå i skolan, få hjälp om de blir sjuka och få känna sig trygga.

I Markaryd i Småland har insamlingen för Världens Barn blivit en återkommande aktivitet varje år. Det är ett gemensamt projekt där alla klasser, lärare, föräldrar och lokalsamhälle gör skillnad tillsammans.

Först använder de UR:s material för att prata i klassrummet om barns rättigheter och hur barn har det på olika platser i världen. Sen får alla klasser själva komma med idéer om hur de kan hjälpa till och göra skillnad. Under hösten 2021 skapades det receptböcker, bakades bullar till föräldramöten och såldes juice för Världens Barn.

– En klass kan vara med och påverka ett land, det är jättehäftigt, säger eleven Abdul Aziz i en intervju med P4 Kronoberg. Han kom på idén om att sälja juice för att samla in pengar.

Springer för Världens Barn

Varje år har Strömsnässkolan även en aktivitet där de springer runt en fotbollsplan. För varje varv som en elev springer skänker företag några kronor till Världens Barn. Innan coronapandemin brukade de avsluta med en final där de bjöd in kända personer i kommunen.

– Elever som tidigare vägrat vara med på idrotten började helt plötsligt springa för Världens Barn. Det var lätt att motivera dem att springa ett extra varv, berättar Johan Göransson som jobbar som idrottslärare på skolan.

År 2021 lyckades eleverna tillsammans med lärare, föräldrar och lokalsamhälle samla in över 100 000 kr.

Lyssna på hela intervjun med Abdul Aziz här.

Fortsätt läsa

Nyhetsbrev

Håll koll på årets kampanj, nytt material och idéer från frivilliga runt om i landet!

Prenumerera

Logga

Besöksadress

Gustavslundsvägen 141, Bromma

Postadress

Världens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

BesöksadressGustavslundsvägen 141, Bromma

PostadressVärldens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

info@varldensbarn.se