Sök

För alla barns rätt till mat

I Malawi, ett av världens fattigaste länder, är hungern utbredd. 37 % av alla barn under fem år lider av kronisk undernäring. Biståndsorganisationen We Effect arbetar för allas rätt till mat. I två distrikt i Malawi som är extra utsatta för extremväder gör organisationen, genom stöd från Världens barn, insatser för att minska undernäringen hos barn, tonåringar och mammor.

När barn under en längre tid inte får tillräckligt med näring hämmas den fysiska utvecklingen, vilket kan ge bestående men för barnet. Orsakerna till att så många barn lider av kronisk undernäring i just Malawi är många och det är därför viktigt att problemet bemöts från flera håll.

We Effect arbetar tillsammans med lokala partners på bred front för att minska undernäringen i de två distrikten Balaka och Blantyre. Dessa två distrikt har de senaste åren varit hårt drabbade av cykloner som skapat stor förödelse på skördar, boskap och infrastruktur och lett till ökade priser på varor och minskad tillgång till mat.

– Mitt område har varit försummat ganska länge, dessutom drabbade cyklonen område hårt och grödor sköljdes bort och hungern är stor. Detta projektet kommer att rädda liv i mitt samhälle, sa en av ledarna i Nandumbo vid invigningen av projektet.

En bebis sitter på sin mammas rygg.

“Jag hoppas att jag ska få lära mig mycket genom projektet så att jag och mitt barn kan äta mer näringsrikt” säger Hilda Jeffrey. Foto: Sangayemwe Kausiwa

Ökad kunskap

En viktig del i att minska undernäringen för barn, tonåringar och mammor är att öka kunskapen kring matberedning och näringslära hos såväl allmänhet som beslutsfattare. Samhälleliga tabun och normer kring vad som är accepterat att äta och inte och ovana att uppsöka sjukhusvård vid exempelvis diarréer bidrar till fortsatt och ökad undernäring. Att involvera beslutsfattare och andra viktiga aktörer i samhället är avgörande för att förändringen ska bestå även när projektet avslutas.

Runt 50 procent av undernäringen i Malawi är kopplad till upprepade diarréer eller maskinfektioner till följd av dålig tillgång till rent vatten. Kunskaper kring vattenrening är därför av största vikt. Projektet bidrar också till att spädbarn vaccineras och avmaskas vilket förebygger sjukdomar som kan ha skadliga effekter på barnets hälsa.

Zainabu Sauda Labisoni är en ensamstående mamma till två små barn. Hon har precis skrivits in som deltagare i projektet.

– Jag hade inget hopp om att få tillgång till näringsinformation och stöd och har aldrig varit i liknande grupper tidigare, men med det här projektet har jag hopp om att jag kommer att få den kunskap jag behöver för att kunna laga näringsrik mat till mina barn. Jag har hopp om att mina barn inte ska bli undernärda. Jag kommer att delta och praktisera vad jag än kommer att lära mig.

En mamma och hennes fyra barn sitter utanför deras hus.

Faruk Bakali och Hafiza, Ishmael och Zainabu Sauda Labisoni. Foto Sangayemwe Kausiwa

Ökad tillgång till näringsrik mat

För att minska undernäringen är det också viktigt att öka tillgången till näringsrik mat. We Effect stöttar därför familjer med startpaket för att anlägga köksträdgårdar där grödor med särskilt högt näringsvärde kan odlas. Utöver startpaket för grödor stöttas familjerna med kunskap om hur man odlar på ett hållbart sätt och hur regn kan samlas och användas för bevattning.

– Jag hoppas att jag ska få lära mig mycket genom projektet så att jag och mitt barn kan äta mer näringsrikt. Jag kommer aldrig att missa en träff och ser fram emot att anlägga en egen trädgård för att lätt komma åt grönsaker, säger deltagaren Hilda Jeffrey.

We Effect strävar alltid efter långsiktig och varaktig förändring så att människor ska kunna ta klivet ur fattigdom och hunger för gott. Genom att etablera spara och låna-grupper i byarna stärks hushållens ekonomi och möjlighet att investera i sitt jordbruk. Det gör det möjligt för familjer att sätta näringsrik mat på bordet inte bara idag, utan alla dagar.

Nyhetsbrev

Håll koll på årets kampanj, nytt material och idéer från frivilliga runt om i landet!

Prenumerera

Logga

Besöksadress

Gustavslundsvägen 141, Bromma

Postadress

Världens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

BesöksadressGustavslundsvägen 141, Bromma

PostadressVärldens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

info@varldensbarn.se