Sök

Flera barn sitter i ett tält.

Akut skydd och trygghet under krig

Våldet i Gaza och på Västbanken har orsakat enormt lidande för barn och deras familjer. Dessutom drabbas barnen nu av hungersnöd. Rädda Barnen levererar mat, vatten, hygienkit och förser familjer med akut kontantstöd så att de kan köpa det mest nödvändiga.

”Det är ett konstant ljud av bomber här. Ord kan inte beskriva vår vardag just nu.” Så uttrycker sig ett av barnen som Rädda Barnen pratat med i Gaza.

Sedan 2023 har de ockuperade palestinska territorierna bevittnat en oroande ökning av antalet dödsoffer, strukturell förstörelse och frihetsberövanden – och barn har drabbats särskilt hårt. Sedan Israels upptrappning i Gaza den 7 oktober har antalet dödade barn på Västbanken accelererat. Förutom dödsfall har barn skadats och utsatts för tortyr och misshandel av israeliska styrkor.

En pappa håller armen om sin åttaårige son. De tittar på varandra och ler.

Bassem, 8 år, råkade plocka upp ett föremål när han lekte som exploderade i hans hand. Han fick amputera tre fingrar och förlorade synen. Rädda Barnen har stöttat Bassem genom sin partner på plats som har tillhandahållit psykosocialt stöd till Bassem och hans föräldrar, utbildningspaket och kläder. I bild tillsammans med sin pappa Youssef. Foto: Rädda Barnen

Kontanter och psykosocialt stöd

Med stöd från Världens Barn arbetar nu Rädda Barnen för att skydda och ge psykosocialt stöd till barnen i de mest utsatta samhällena på Västbanken och i Gaza. Främst riktar man sig till barn i åldern 6-17 år.

Projektet består av tre delar:

  1. Säkerställa trygghet för barn och ge psykosocialt stöd.
  2. Akut kontantstöd.
  3. Akut skydd av barn.

Momen är 10 år gammal och bor i flyktinglägret Jabalia i Gaza. För två år sedan såg han en ung man träffas av granater. Momen har fått psykologisk första hjälp av Rädda Barnens partner på plats MAAN, och säger att han nu har slutat ha mardrömmar. Foto: Rädda Barnen

Trygga och barnvänliga platser

Striderna i Gaza har också fått katastrofala konsekvenser för barnens utbildning. Just nu kan inget barn i området gå i skolan längre. Men som en av de största organisationerna som arbetar på plats ser Rädda Barnen till att ge barn möjlighet att fortsätta sin utbildning. Rädda Barnen skapar trygga, barnvänliga platser där barn kan leka och bearbeta sina känslor samtidigt som de ger stöd till familjerna.

En flicka och en pojke tittar in i kameran.

Yasmin, 14, och hennes bror Yousef, 6. När Yasmin var sju år gammal såg hon hur de israeliska styrkorna rev hennes hem. Liksom många andra familjer i området hade hennes familj ingenstans att bo och tvingades bo i en grotta. Yasmin fick psykosocialt stöd genom Rädda Barnens partner på plats. Rädda Barnen byggde också en trygg barnvänlig plats lekplats i hennes by, där Yasmin och hennes syskon ofta leker. Foto: Rädda Barnen

Kränkningar mot barn dokumenteras

Redan före den nuvarande upptrappningen har den 16-åriga blockaden av Gaza, de återkommande fientligheterna och de minskade ekonomiska möjligheterna och försörjningsmöjligheterna tagit hårt på barnen.

Mer än 1,4 miljoner människor har fördrivits från sina hem utan säkra platser att ta sig till. Bombningar och belägringen av Gaza har lett till allvarlig brist på mat, vatten, mediciner och bränsle som behövs för att förse vattenstationerna och sjukhusen med elektricitet och för att de drabbade ska kunna laga mat.

Inom projektet kommer Rädda Barnen även att driva påverkan för att säkerställa att kränkningar av barns rättigheter dokumenteras och att barn är medvetna om sina rättigheter och säkert kan tala ut när deras rättigheter kränks.

En skolväska och en nalle bland rasmassor i Gaza.

Vad räcker pengarna till?

125 kr räcker till att ge fem barn en trygg plats att leka på.

250 kr räcker till att ett barn på flykt får mat i sex dagar.

265 kr räcker till att ge fyra barn varma jackor.

500 kr räcker till att behandla tio akut undernärda barn med energirik nötkräm i tio dagar.

Nyhetsbrev

Håll koll på årets kampanj, nytt material och idéer från frivilliga runt om i landet!

Prenumerera

Logga

Besöksadress

Gustavslundsvägen 141, Bromma

Postadress

Världens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

BesöksadressGustavslundsvägen 141, Bromma

PostadressVärldens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

info@varldensbarn.se