Sök

En litet barn sitter tillsammans med flera kvinnor på en bänk.

En möjlighet att ge sina barn mat

I Demokratiska republiken Kongo lever miljontals barn med hunger. Där stöttar organisationen PMU familjer med information och verktyg för att de ska kunna bli självförsörjande och erbjuda sina barn näringsrik mat.

DR Kongo har präglats av krig och konflikter under flera decennier vilket lett till en humanitär och ekonomisk kris. En konsekvens är miljontals internflyktingar – människor som blir flyktingar i sitt eget land. När strider kommer nära tvingas familjer lämna sina hem, sina odlingar och det som de har försörjt sig på och många föräldrar kan inte längre ge mat till sina barn.

När barn är akut undernärda måste de behandlas på sjukhus för att överleva. Men när de skrivs ut, behöver familjerna hjälp för att inte barnen ska falla tillbaka i undernäring igen. I Sydkivu i Östra Kongo jobbar PMU för att hjälpa barnen som behandlats för undernäring och deras familjer.  Projektet vänder sig till ammande och gravida kvinnor och barn 0-5 år. Det gäller att stärka familjerna så de kan göra det bästa möjliga av de som resurser som finns.

Bora Shangalume med dottern Priscille 2 år har båda behandlats för svår undernäring på klinik. Här får de hjälp för att förebygga återfall. “Jag har aldrig sett eller tagit emot någon liknande hjälp tidigare. Jag är oerhört tacksam för detta”. Foto: Therese Svensson

Mer än ett mål mat om dagen

Mammorna erbjuds rådgivning i näringslära, hygien, hälsa och utbildning i hur de kan bli självförsörjande. De får också starthjälp med till exempel med utsäde eller andra praktiska redskap. Detta arbete leder till att familjer som tidigare kanske bara åt en gång per dag kan äta två eller till och med tre gånger. Olika vårdinrättningar kan också få kapacitetsstöd. Det innebär att hungern minskar och att barn som tidigare riskerade undernäring får äta sig mätta.

En man mäter längden på ett litet barn.

Man mäter och väger barnen för att se om någon i behov av extra insatser. Foto: Exaucé Mongali

”Hon hade ingen kraft och inget liv i sig”

 Nisimire Musimwa har varit så orolig för sin dotter Divine 2,5 år. Nisimire hade inte tillräckligt med mat och hela familjen fick ofta lägga sig hungrig. Divine drabbades värst och blev tröttare och tröttare. Till slut fick hon behandling på ett nutritionscenter och det gjorde att Divine överlevde. Men ändå var inte krisen över. Efter behandlingen så led dottern fortfarande utav stark oro, modlöshet och utmattning. Hon isolerade sig ifrån andra och hade ingen ork att leka med de andra barnen.

– Hon hade ingen kraft och inget liv i sig, säger mamma Nisimire Musimwa.

Via denna insats fick familjen utbildning i effektiva metoder för jordbruk, extra matersättning och majs och bönor att plantera. På detta sätt kunde familjen öka sin skörd och äta flera gånger per dag och Divine hälsa blev långsamt bättre.

– Idag skulle du inte känna igen mitt barn. Hon är aktiv och glad tack vare detta livsviktiga stöd som vi har fått ta del av, säger Nisimire Musimwa och skrattar glatt.

En man häller fröer i en korg som en kvinna håller fram.

De fröer som delas ut är av bra kvalitet vilket innebär att skörden blir större. Foto: Exaucé Mongali

Vad räcker pengarna till

 50 kr räcker till ett matpaket till en familj

60 kr räcker till en hacka och en spade

Nyhetsbrev

Håll koll på årets kampanj, nytt material och idéer från frivilliga runt om i landet!

Prenumerera

Logga

Besöksadress

Gustavslundsvägen 141, Bromma

Postadress

Världens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

BesöksadressGustavslundsvägen 141, Bromma

PostadressVärldens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

info@varldensbarn.se