Sök

En oas i flyktinglägret

I utkanten av Beirut lever tusentals barn ett tufft liv bland husruiner, sopor och smuts. Där driver Diakonias samarbetsorganisation Dar Al Amal (DAA) skyddscenter där barn får chans att vara barn.

Många av barnen i Beiruts förorter tvingas arbeta och risken att utsättas för våld och sexuellt utnyttjande är hög.

– När vi går till jobbet på morgonen ser vi massor av barn på gatorna som gör vad de kan för att bidra till familjens försörjning. Tigger, säljer småsaker och vissa till och med stjäl, säger Hoda Kara som leder arbetet vid Dar Al Amals center Beirut.

Dar Al Amal har sin verksamhet i stadsdelarna Nabaa och Sabra, två av de mest utsatta stadsdelarna i Beirut.

Två systrar tittar på varandra och skrattar.

På Diakonias center har Asma och hennes lillasyster fått en fristad. Foto: João Sousa/Diakonia

Barn tvingas arbeta

Redan innan coronapandemin var det många barn här som inte gick till skolan. Sexuellt våld, fysisk och psykisk misshandel och barnarbete för att hjälpa föräldrarna med försörjningen var vanligt. Nu har situationen förvärrats eftersom många familjer helt förlorat möjlighet till försörjning. I ren desperation tvingar föräldrar ut sina barn på gatorna för att de ska bidra till familjens försörjning.

– Det är en farlig miljö för barnen där risken för sexuellt utnyttjande och andra övergrepp är stor, säger Hoda Kara.

En flicka sitter framför en dator.

“Jag tycker om att lära mig saker”, säger Asma, 11 år. Foto: João Sousa/Diakonia

Läxhjälp och psykosocial stöd

Dar Al Amal arbetar mycket med barnens självkänsla och att utveckla deras kunskaper, ofta på ett lekfullt och roligt sätt. De får lära sig om sina rättigheter och om hur de kan skydda sig själva i riskfyllda eller våldsamma situationer. Många av barnen lider av posttraumatisk stress och erbjuds psykosocialt stöd. En viktig del är den informella undervisningen och läxhjälp som gör att de barn som inte får möjlighet att gå i skolan inte halkar efter allt för mycket.

Under coronapandemin har Dar Al Amal varit tvungna att ställa om till digitala träffar med barnen. Men det är svårt, eftersom konkurrensen om familjens enda mobiltelefon är stor och barnens behov sällan prioriteras. Därför arbetar Dar Al Amal extra mycket med att föräldrarna ska se fördelarna med att deras barn får tillgång till de digitala träffarna.

När Asma går på aktiviteterna på Diakonias skyddscenter slipper hon arbeta så långa dagar. Foto: João Sousa/Diakonia

“Jag tycker om att lära mig saker”

Flyktinglägren i utkanten av Beirut är en tuff plats att växa upp på. Här bor tusentals barn i smuts, fattigdom och husruiner. Ett av de här barnen är Asma. Hon är 11 år och bor här tillsammans med mamma, pappa och sina syskon. Men Asmas pappa är sjuk och kan därför inte arbeta. Och med bara en förälder som kan försörja familjen så att det finns mat på bordet, tvingas också Asma att arbeta. Tillsammans med sin åttaåriga lillasyster säljer hon näsdukar på gatan, som så många andra barn här. Varje dag är de ute på otrygga gator där våld och trakasserier är vardag.

Men nu har Asma och tre av hennes yngre syskon fått en fristad. I alla fall stundtals. Genom ett center för utsatta barn, som drivs av Diakonias samarbetsorganisation Dar Al Amal, kan de på förmiddagarna få grundläggande skolkunskaper, möjligheten att träffa en psykolog och lära sig om sina rättigheter. Men framför allt får de lära sig hur de kan skydda sig själva från våld och övergrepp. Och Asma tycker mycket om att gå till centret.

– Jag tycker om att lära mig saker. Jag tycker särskilt mycket om att lära mig engelska och så gillar jag matematik. Det är också bra att jag slipper arbeta hela dagen.

– Jag vet inte hur mycket pengar jag tjänar på att sälja näsdukarna, jag räknar aldrig pengarna utan ger dem direkt till mamma. När jag blir stor vill jag jobba som frisör. Det är kul att kunna locka håret och så.

På centret har Asma och hennes systrar fått en fristad. Men trots detta tvingas de ändå arbeta delar av dagen för att bidra till familjens ekonomi. Genom att stötta Världens Barn kan fler barn komma till Diakonias center och bara få vara just barn.

Vad räcker pengarna till?

Preventions- och skyddscenter där barn i behov får psykosocialt stöd och möjlighet att lära och leka.

32 kr räcker till mellanmål till ett barn i en månad.

192 kr räcker till mellanmål till sex barn i en månad.

680 kr räcker till att ett barn får gå till psykolog i en månad.

906 kr räcker till utbildningsmaterial till ett barn.

Nyhetsbrev

Håll koll på årets kampanj, nytt material och idéer från frivilliga runt om i landet!

Prenumerera

Logga

Besöksadress

Gustavslundsvägen 141, Bromma

Postadress

Världens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

BesöksadressGustavslundsvägen 141, Bromma

PostadressVärldens Barn, c/o Rädda Barnen, 107 88 Stockholm

info@varldensbarn.se