Gaza liknar ett månlandskap. Allt är slaget i spillror. Tiotusentals människor har dödats, många av dem är barn. Omfattningen av förödelsen är obeskrivlig. Här finns Diakonias samarbetsorganisation Tamerinstitutet som en oas, en ljusglimt i mörkret.
– Barnen mår så dåligt. De förstår inte vad det är som händer. De förstår inget av den politiska situationen. De är bara livrädda. Mitt i kriget och livrädda. När vi kommer och pratar med dem så är det som att de väcks till liv igen. Skräcken släpper taget om dem för en liten stund, säger Ahmad Ashour på Diakonias samarbetsorganisation Tamerinstitutet.
Diakonia och Tamerinstitutet skapar rum där barnen kan leka, läsa och lära. De får prata, dansa och sjunga. Uttrycka sina känslor och tankar, i ord, med kritor, pyssel eller musik. Och det finns vuxna och andra barn som lyssnar, stöttar och förstår. För ett ögonblick får barnen tänka på annat än krig, hunger och död. Leken är avgörande för barnens hälsa.
Barnen i Gaza kan inte gå i skolan. Många skolor är helt sönderbombade. För att barnen inte ska gå miste om all kunskap får de genom Diakonia och Tamerinstitutet också undervisning i skolämnen, som att läsa och räkna.
Ghaith, 10 år, i Gaza har ritat sina bästa kompisar. “Jag tycker väldigt mycket om dem. Vi leker ofta ihop och de står alltid på min sida” säger Ghaith. Foto: Samar Abu Elouf / Diakonia
Även på Västbanken och i östra Jerusalem har våldet eskalerat sedan kriget bröt ut i oktober 2023. Tusentals lågstadieelever har inte alls kunnat gå i skolan, andra missat stora delar av sin skolgång bland annat på grund av bosättarvåld, skjutningar och trakasserier, eller för att hus och vägar har förstörts och familjer har vräkts från sina hem. Många barn och lärare har dessutom fängslats och rörelsefriheten för palestinier har begränsats kraftigt, ibland är det omöjligt att ta sig till skolan. Antalet lektionstimmar har minskat kraftigt och barnen har förlorat värdefull skoltid och viktigt lärande.
För att kunna skapa en framtid för sig själva, och ett mer demokratiskt samhälle fritt från våld är barnens psykiska hälsa och utbildning avgörande.
Ghaith, 10 år, och hans bröder Mohamed, 11, och Ragheb, 6, älskar att spela basket. Här sitter de på trappan till familjens hus i Gaza. Huset bombades i juni 2024, men familjen överlevde och bor sedan dess i en liten del av huset som fortfarande inte är helt raserat. Foto: Samar Abu Elouf / Diakonia
Diakonia samarbetar sedan många år med Tamerinstitutet. Bland annat arrangeras varje år en kampanj för att främja läsandet bland barn och föräldrar, det hålls sagostunder och aktiviteter på bibliotek och i kulturcentrum, och Tamerinstitutet producerar böcker och utställningar, bygger bibliotek, finansierar bibliotekarier och leder ungdomsgrupper.
– Vi vill ge barnen en trygg plats där de kan känna sig fria, uttrycka känslor och tankar och lära sig nya saker. Vi vill ge dem ett andrum i en väldigt våldsam vardag, säger Rand Baba på Tamerinstitutet.
För många barn på Västbanken är biblioteket och Tamerinstitutets aktiviteter den enda fritidssysselsättningen som de har tillgång till.
– Jag älskar att gå till biblioteket. Det är som en stor skattkista full av böcker, säger tolvåriga Nagham. Att läsa är det bästa som finns. Jag älskar att höra berättelser och få prata om dem tillsammans.
– Och jag gillar att delta i aktiviteter och att rita. Att få vara en del av gemenskapen och leka med de andra barnen. Det gör mig jätteglad, säger Nagham.
”Jag har ritat vallmo, som är en vanlig blomma i Palestina. Jag älskar blomman, speciellt när många blommor växer tillsammans och det blir som ett rött hav. Den röda färgen är så vacker.” säger Nagham, som bor med sina syskon och sina föräldrar på Västbanken. Foto: Ahmad Daghlas / Diakonia
Tamerinstitutet har verksamhet både i Gaza, på Västbanken och i östra Jerusalem. Efter den 7 oktober 2023 har det blivit svårare att jobba – men också viktigare än någonsin.
– Barnen här i Gaza är tyvärr vana vid krig. Det här är inte första gången som Israel bombar Gaza. Barnen har varit rädda länge. Men så här fruktansvärt har det inte varit tidigare, säger Ahmad Ashur.
– När det är israeliska soldater i byn är jag rädd, men jag försöker hålla mig lugn. När jag är rädd brukar jag sätta mig ner och ta fram en bok. Sedan koncentrerar jag mig på att läsa och försöker leva mig in i händelserna i boken så att det nästan känns som att jag är där, i en annan värld. Jag försöker glömma den riktiga världen och det som är farligt här. Jag älskar att läsa, och det hjälper mig att hålla mig lugn, säger tolvåriga Nagham som bor med sin familj på Västbanken.
På biblioteket och i böckernas värld har Nagham fått en fristad. Genom att stödja Världens Barn kan fler barn få undervisning och ett välbehövligt andrum, och bara få vara just barn.
Vad räcker pengarna till?
10 kr räcker till 100 pappersark
13 kr räcker till 10 pennor
20 kr räcker till att ett barn kan delta i Tamerinstitutets aktiviteter
50 000 kr räcker till att trycka 2 000 exemplar av en fin bilderbok