I Moçambique riskerar flickor att utsättas för sexuella övergrepp i skolan och tvångsäktenskap och tonårsgraviditeter är ett utbrett problem. Här driver Afrikagruppernas partnerorganisation tjejklubbar som stärker ungas självkänsla och ger dem kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
Unga kvinnor lever på många sätt i utsatthet i Moçambique. I skolan förekommer det att lärare kräva sexuella tjänster för att ge godkänt eller bra betyg. Trots att en lag som förbjuder ”barnäktenskap” antogs 2019 är det mycket vanligt med tvångsäktenskap och tonårsgraviditeter, vilket sätter stopp för flickors skolgång. Därutöver är en effekt av pandemin att förekomsten av HIV nu ökat dramatiskt. Snabbast ökar den bland flickor i åldern 15–24 år.
“Jag tror att om en kvinna hjälper en annan kvinna så får det verklig effekt”, säger Nilza Miguel, kommunikatör på UNDE. Foto: Anna Nordstrand, Afrikagrupperna.
”Vi kan se till att flickor stannar i skolan”
Problemen i landet hänger tätt ihop med att flickor ofta saknar makt att själva bestämma över sina kroppar och över sina liv. Afrikagruppernas partnerorganisation UNDE arbetar med stöd från Världens Barn i skolor med att sprida information och kunskap bland både elever och skolpersonal för att elever ska känna trygghet.
– Jag tror att om en kvinna hjälper en annan kvinna så får det verklig effekt, särskilt unga kvinnor. Vi har sett att det finns stora utmaningar i vårt samhälle, som till exempel tidiga graviditeter vilket gör att flickor slutar i skolan. Genom vårt arbete kan vi se till att flickor stannar i skolan, berättar Nilza Miguel, kommunikatör på UNDE.
“Tjejklubbarna är ett program som verkligen har hjälpt mig och många andra tjejer att lära känna oss själva, att få ett starkare självförtroende och självkänsla”, säger Filemona. Foto: Anna Nordstrand, Afrikagrupperna.
Stärkt självkänsla genom tjejklubbar
Tjejklubbarna, “Club da Rapariga Capaz”, skapar trygga rum för unga tjejer att stärka sin självkänsla och få adekvat kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Genom poesi, musik och teater informerar man om om normer, SRHR, jämställdhet och studenters rättigheter i relation till lärare och skolan. Organisationen erbjuder även samtalsgrupper.
Filemona är en ung tjej och aktiv deltagare i UNDEs tjejklubb sen flera år tillbaka:
– Tjejklubbarna är ett program som verkligen har hjälpt mig och många andra tjejer att lära känna oss själva, att få ett starkare självförtroende och självkänsla, säger Filemona.
Luanda Alfredo, aktivist på Afrikagruppernas partnerorganisation i Moçambique. Foto: Anna Nordstrand, Afrikagrupperna.
Psykosocialt stöd i flyktingläger
I de norra delarna av Moçambique pågår en konflikt och tiotusentals människor har tvingats på flykt från sina hem. Barn och unga tvingas därmed från skolbänken och lever i en farlig miljö i flyktinglägren. Barn och unga exponeras för övergrepp som sexuellt våld och tidiga graviditeter.
I området är arbetslösheten och fattigdomen enormt utbredd. Därför ser Afrikagruppernas partnerorganisation behov av att satsa på psykosocialt stöd och samtalsforum för unga i lägren, vilket blir en ny och utmanande kontext. Organisationen kommer att utbilda aktivister för att aktivt främja vikten av en trygg skolgång, och att unga ska våga tro på en bättre framtid i landet.
– Jag önskar en ljus och lovande framtid för unga, en framtid som endast bör definieras av papper och pennor, säger Luanda Alfredo, aktivist från UNDE, på frågan om vilken framtid han önskar se för unga i Moçambique.
Vad räcker pengarna till?
Tjejklubbar och utbildning för unga kvinnor i sexuell och reproduktiv hälsa.
28 kr räcker till att trycka upp en tidning med information om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
50 kr räcker till snacks när tjejklubbarnas medlemmar bjuds in till stormöte en gång om året.
113 kr räcker till att trycka upp en informationsfolder.
200 kr räcker till kommunikationsinsatser för att sprida kunskap och bjuda in till aktiviteter under ett år.
1555 kr räcker till omkostnader för en aktivist under ett år, vilket innefattar utbildningar, transport till skolor och material.
3240 kr räcker till två resor med bil till norra delarna av landet per år, för att ta sig till skolor och flyktinglägren.